Column: Ik kap d’r mee

Foto:

Veel likes op facebook vergaren? Plaats schattige kinderfoto’s. Zo simpel is het. Ik kan het FB-post equivalent van De Avonden schrijven, dan nog zou het aantal duimpjes ver achter blijven bij die van de foto waarop Leon te zien is die zojuist de zoutpot (grote bus) leeg gestrooid heeft in de woonkamer, de foto van Lizzy die als dreumesje Patricia’s make-up vond of de après-chocoladetaart-foto van Julia.

Er zijn ouders die de foto’s van hun kroost steevast onherkenbaar maken door een smiley of ander plaatje over het hoofd van hun kids te plakken. Dat gaat me wat al te ver. Tegelijkertijd pas ook ik enige censuur toe op mijn foto’s. Ik zal geen badderfoto posten. Hoe schattig twee schuimkoppies in een badje ook zijn. Het is de tijd waarin we leven. Helaas.

Er is één foto die ik eveneens nooit op een online platform zal plaatsen. Een foto waarvan ik 100 procent zeker weet dat deze een ton aan reacties op zou leveren. Het gaat om een foto van een jaar of vier geleden. Een plaatje van Lizzy, toen bijna twee jaar oud, in de achtertuin. Ze heeft een pakje sigaretten te pakken gekregen en heeft zichzelf er eentje gepakt.

En ja, daarvan vind ik ook dat het niet kan.

Er is een tijd geweest dat ik als roker heel nonchalant tegenwierp dat ‘die zeven jaar dat je korter leeft, er toch pas aan het eind af gaan. Dat zijn toch al niet de beste jaren’. Daar kom ik inmiddels op terug. En dat heeft alles te maken met het vaderschap. Ik ben al redelijk begonnen met vader zijn, en ik wil er wel zo lang en zo veel mogelijk van genieten.

Dat is voor mij de belangrijkste reden om te willen stoppen met roken. Met kop en schouders boven alle andere mogelijke redenen uit. En die zijn er voldoende. Het is een smerige gewoonte. Het is slecht voor het milieu en het kost bakken vol met geld. Heel veel bakken vol met geld. Ik heb een voorzichtige schatting gemaakt en van het geld dat Patricia en ik samen kunnen besparen door niet te roken, kunnen we na een jaar op vakantie naar Disneyland. In de VS, welteverstaan. En dan houden we nog geld over voor een Mickey Mouse-hoedje en een suikerspin.

Ik ben er klaar mee, met dat gerook. En hoewel ik redelijk wars ben van alles wat al te zeer gehyped wordt, ga ik het toch doen. Stoptober. We hebben een beetje een valse start beleefd, maar we gaan ervoor met één doel: voor het eind van deze maand wil over mezelf kunnen zeggen: ik ben een ex-roker.

Tekst: Martijn Schraven
Illustratie: Jules Calis / Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen