Dichter Dean Bowen presenteert dichtbundel tijdens Open Monumentendag 2020 Zundert

Foto: Irwan Droog

ACHTMAAL / ZUNDERT – In Achtmaal en Zundert zijn er tijdens Open Monumentendag 2020, zondag 13 september diverse monumenten en activiteiten te bezoeken. Ondanks de beperkingen is het mogelijk er in de regio op uit te gaan, experts te ontmoeten, een wandeling te ondernemen en bijzondere plekken te bezoeken. Vergeet niet te reserveren wanneer dit gevraagd wordt.

Oude Buisse Heide

Op de Buisse Heide wordt zondag 13 september een divers programma aangeboden, waaronder een optreden van dichter Dean Bowen.

Spoken op de Oude Buisse Heide

Op zondag 13 september draait het om natuur, verhalen en creativiteit. Alleen op deze dag zijn de panden op het landgoed van kunstenaarsechtpaar Roland Holst van binnen te bewonderen. Ontdek samen met een gids de vele verhalen die zich hier hebben afgespeeld en laat je verrassen door een optreden van dichter Dean Bowen.

Dean Bowen, stadsdichter van Rotterdam, heeft vorig jaar op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en stichting Tilt gelogeerd op landgoed de Oude Buisse Heide. Van bruisend Rotterdam naar de stille hei van Achtmaal; een grotere tegenstelling kon bijna niet. “Ik leef in een omgeving waar continu geluid is en beweging. De stilte vind ik moeilijk. Zelfs een beetje intimiderend”. Deze ervaringen en nieuwe inzichten leveren uiteindelijk een prachtige nieuwe dichtbundel op. Tijdens Open Monumentendag sluit Bowen zijn verblijf af met een intieme performance over zijn tijd op de Oude Buisse Heide.

Landgoed Oude Buisse Heide was het zomerverblijf van echtpaar Roland Holst. Beeldend kunstenaar Richard en schrijfster en politica Henriette Roland Holst (1869-1952) vonden hier rust en inspiratie. De gebouwen op de Oude Buisse Heide zijn onlosmakelijk verbonden met het echtpaar Roland Holst. De Herenkamer, Angorahoeve en Atelier zijn allemaal op 13 september te bezichtigen. In 1945 schonk Henriette dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. En tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor velen.

Tijdens de wandeling is er een optreden van Dean Bowen (15 minuten), daarnaast neemt de gids u mee over het landgoed en in de panden.

Workshop dichten bij het Atelier

Vind inspiratie voor een prachtgedicht op de Oude Buisse Heide. De plek waar dichteres Henriette Roland Holst zo graag vertoefde en waar zij zoveel mooie gedichten schreef. Schrijfdocent Monique Smit begeleidt deze speciale schrijfsessie.

Schrijfdocent Monique Smit vertelt over de geschiedenis van deze plek en introduceert speelse technieken die je kunt toepassen tijdens het dichten. “Je staat even stil bij ogenschijnlijk de dagelijkse dingen. Ontdek dat wat gekend wil worden!”

Na de workshop is er gelegenheid om wat te eten en wordt de dichtbundel ‘Ik vond geen spoken in Achtmaal’ van dichter Dean Bowen gepresenteerd. Middels dagboeknotities, gedichten, biechten en rituelen wordt de zoektocht beschreven naar wat er overblijft van een mens, lang nadat zij gestorven is.

Speuren in het bos

Deze wandeling voert je door het bos met oude bomen, langs sporen van dieren en de knalpaarse heide. Er valt van alles te ontdekken tijdens deze wandeling! Uit welke boom dwarrelde nou die grappige ‘helikoptertjes’ en welke soort kan wel 1000 jaar oud worden? Deze excursie is bedoeld voor het hele gezin.

Tips van de boswachter tijdens deze wandeling:

  • Trek stevige, dichte wandelschoenen aan
  • De activiteit duurt ongeveer 1,5 uur
  • Controleer na afloop op teken

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten op de Oude Buisse Heide en om je activiteit te reserveren.

Van GoghHuis en kosterswoning

Ook het van GoghHuis en de kosterswoning in Zundert zijn het weekend van Open Monumentendag regulier geopend. In het van GoghHuis zijn de exposities: ‘Corso jullie mogen stoppen’ en ‘Van Gogh naar Nu”Aanwinsten”’ te bewonderen.

Bron: VVVZundert, Natuurmonumenten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen