Dame of heer, de echte wielrenner gedraagt zich in het verkeer

Foto: Skeeze / Pixabay License

Na de coronabeperkingen mogen wielrenners per 1 juli weer in groepen de weg op. Een klein deel van de wielrenners gedraagt zich niet zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de wielrenner en daar hebben alle wielrenners onterecht last van. Met een gezamenlijke campagne breken NTFU en Bicycling een lans voor de wielrenners die zich wel aan de gedragsregels op de weg houden. ‘Op sommige plekken is het erg druk met wielrenners en andere weggebruikers. Het belangrijkste is dat we rekening houden met elkaar. Op een vriendelijke manier’, zegt Laurens ten Dam.

Met de campagne spreken NTFU samen met Bicycling wielrenners aan op hun gedrag. Onder de noemer ‘dame of heer, de echte wielrenner gedraagt zich in het verkeer’ laat ex-profwielrenner Laurens ten Dam, zien hoe het wel moet.

Goed voorbeeld doet volgen
NTFU en Bicycling realiseren zich dat het gedrag van wielrenners op afstand bijsturen lastig is. ’We merken dat het onderwerp erg leeft onder wielrenners en doen bij deze dan ook een oproep aan alle wielrenners. Alleen samen leveren we een positieve bijdrage aan het imago van wielrenners. Begin bij jezelf: goed voorbeeld doet volgen. En spreek anderen aan op gedrag. Op die manier maakt iedereen het verschil’, aldus manager partnerships Erik Tolboom van wielersportbond NTFU.

‘In deze coronatijd is de wielersport nog populairder geworden. Hierdoor wordt het drukker op de weg. Wij en de NTFU vinden het belangrijk dat wielrenners, maar ook andere weggebruikers, rekening houden met elkaar. Een imagocampagne kan daar zeker bij helpen’, zegt marketing director Imo Muller van Bicycling.

Waar kun je zelf op letten?
Per 1 juli mogen groepen wielrenners weer met elkaar de weg op. Er gelden zowel regels die vallen onder de nieuwe coronamaatregelen maar ook ongeschreven regels waar elke fietser zich aan zou moeten houden.

  • Het bepalen van de groepsgrote, rijden met een wegkapitein, van te voren je route bepalen. Lees hier de regels die vallen onder de nieuwe coronamaatregelen.
  • Wandelaars, fietsers, wielrenners, we maken allemaal gebruik van dezelfde paden. Lees en bekijk hier vier gouden regels hoe we het gezellig kunnen houden met zijn allen.

Bron:  Wielersportbond NTFU, fietsplatform Bicycling, Fietssport

 

Reacties