Kunstenaarsduo Arja Hop en Peter Svenson brengen een ode aan de natuur rondom gastatelier Van Gogh (Fotoreportage)

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

ZUNDERT – Van zaterdag 1 augustus tot en met zondag 30 augustus exposeert kunstenaarsduo Arja Hop en Peter Svenson het resultaat van hun verblijf in het gastatelier in de Van Gogh Galerie. Hop en Svenson verbleven inĀ  juli 2020 als artist-in-residence in het gastatelier van het Van Goghhuis. Zij houden zich als kunstenaarsduo bezig met natuuronderzoek en het werken met plantextracten.

Met hun fotogrammen en kleurcomposities vangen zij de natuur. Op fotografisch materiaal conserveren ze de kleurextracten van planten in de vorm van unieke kleurenreeksen en kleurvlakken. Door middel van vindingrijkheid, wetenschap en experiment worden de op locatie gebonden fotowerken vastgelegd in hun micro- en macrobeleving.

Met hun werk willen Hop en Svenson mensen anders over planten en bomen laten nadenken. De natuur wordt vaak voor lief gehouden en met hun werk willen ze bezoekers laten stilstaan bij die aanwezigheid van de natuur en ook juist in het dagelijkse straatbeeld. Tevens is hun werk een ode aan bomen en planten als onontbeerlijk voor het menselijk bestaan.

Arja Hop studeerde aan de Academie St. Joost in Breda en studeerde o.a. een jaar filosofie aan de UvA in Amsterdam. Ze groeide op aan de Veluwe waar zij al struinend vondsten verzamelde die zij in de natuur vond. Haar fascinatie voor natuurlijke en chemische processen en het microscopisch observeren, determineren en ordenen komt terug in haar werk als beeldend kunstenaar.

Peter Svenson studeerde fototechniek in Wellington in Nieuw Zeeland. Hij werkte daarna als process control assistant bij een Kodachrome laboratorium en later als assistent medisch fotograaf in het Auckland Hospital. Sinds 1982 werkte Svenson in Amsterdam als fotolaborant in diverse Amsterdamse fotolabs alwaar hij zich vanaf 1992 specialiseerde als fine art kleuren printer. Van 2005 tot nu is Svenson eigenaar en meesterdrukker van het AAP-lab in Amsterdam.

Het kunstenaarsduo exposeert hun werk van zaterdag 1 augustus t/m zondag 30 augustus in de Van Gogh Galerie. De opening is op zaterdag 1 augustus van 14:00 t/m 17:00 uur.

Gedurende 2020 bezoekt Jan Stads van Pix4Profs de kunstenaars in het gastatelier en legt hun proces en werkwijze vast. De reportages zullen gebundeld worden in een speciale glossy. Bekijk hieronder de fotoserie van Hop en Svenson door fotograaf Jan Stads.

 

 

Bron: Vincent van GoghHuis. Foto’s: Jan Stads / Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen