Sockpuppets op het internet, hoe herken je ze?

Foto: Illustratie: Jules Calis

‘Sockpuppets’ worden veel gebruikt om, vaak anonieme, reacties te plaatsen. Het zijn nep-profiellen en anonieme profielen die gebruikt worden op social-media, internetforums, blogs en andere websites. Wat is het doel en hoe kun je ze herkennen?

Wat is het doel van sockpuppets?
In veel gevallen is anonimiteit, het uitbrengen van meerdere stemmen en het omzeilen van een eerdere verwijdering van een website de reden om een sockpuppet te gebruiken. Wanneer een gebruiker met verschillende namen dezelfde mening deelt, lijkt het alsof een groep het ergens over eens is. Terwijl in werkelijkheid achter iedere reactie dezelfde persoon zit. In de meest extreme gevallen neemt iemand een volledig verzonnen identiteit aan.

Hoe kun je ze herkennen?
Zijn er verschillende identiteiten die steeds interesse hebben in dezelfde onderwerpen? Identiteiten die onlangs zijn aangemaakt of actief? Zijn er veel en opvallende overeenkomsten in schrijfstijl? De kans is groot dat het dezelfde persoon is. Deze patronen ontdekken is best eenvoudig. Wees er op alert en laat je zeker niet foppen door sok-poppen.

Bron: XS4All

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen