Merel (16) uit Wernhout schiet zich in galop naar WGP2020

Foto: Klein Maalbergen

WERNHOUT – Handboogschieten en paardrijden is voor veel mensen al lastig genoeg. Laat staan om dat tegelijkertijd te moeten doen. Merel Madelief van Egmond (16 jaar) uit Wernhout kan dat al zo goed dat ze vrijdag 11 tot en met zondag 13 september met het Nederlands jeugdteam deelnam aan de WGP 2020. Boogschieten te paard werd in het verleden ingezet in de jacht en was een krijgskunst waarmee razendsnel grote gebieden zijn veroverd. Tegenwoordig is het een uitdagende behendigheidssport.

Paardrijden en handboogschieten
Haar twee favoriete sporten combineert ze sinds drie jaar. Sinds haar achtste begon Merel met paardrijden. Maar dat was nog niet genoeg. Juist ook het traditioneel handboogschieten wekte haar interesse. “Bij het traditionele handboogschieten heb je geen hulpmiddelen. Ik schiet met een traditionele houten handboog en houten pijlen met natuurlijke veren. Het is dus echt instinctief.” Sinds 2015 neemt Merel jaarlijks deel aan het NK en om het jaar aan het EK en WK. Daarbij werd ze wereldkampioen op het WK 2017 in Italië en tweede op het EK 2018 in Duitsland. Het Nederlandse kampioenschap heeft ze drie keer op rij veroverd, in 2017, 2018 en 2019 (2015 zilver, 2016 brons).

De lievelingssporten combineren
In 2017 maakte ze voor het eerste kennis met handboogschieten te paard tijdens een weekendclinic van de toenmalig Zweedse wereldkampioen Emil Eriksson. Een jaar later wist de Hongaarse trainer Christoph Némethy haar daadwerkelijk te prikkelen om de sport serieus te gaan bedrijven en begon Merel meer te trainen. Het laatste zetje kwam echter van de moeder van het boogschieten te paard in Nederland, Claire Hagen. Trainer bij de Horsebackarchers of Holland. Een van de weinige verenigingen naast Paard en Boog. Zij benaderde Merel deze zomervakantie nog voor het Nederlandse jeugdteam. “Opgeteld beoefen ik pas twaalf dagen écht deze sport. Samen met Red heb in maar vier dagen kunnen trainen, gelukkig is hij bekend met het handboogschieten te paard. Red is niet mijn eigen paard en we moesten dus in een korte tijd vertrouwd raken met elkaar. Daarop volgend kwam dus meteen de WorldGrandPrix!”

WorldGrandPrix
De WGP wordt gewoonlijk op één locatie in de wereld gereden. Dit jaar worden vanwege de coronamaatregelen de wedstrijden afzonderlijk in de thuislanden zelf gereden, verspreid over enkele weken. De wedstrijden zijn opgezet als een ‘Postal’, een bekende opzet in deze internationale sport. Techniek, opzet van de baan en de tijdmetingen moeten voldoen aan alle officiële eisen. Er is een wereldwijd scoreverzamelsysteem voor. Als de laatste wedstrijden zijn gereden wordt de balans opgemaakt en de uiteindelijke ranking van de teams bepaald. “Tijdens onze wedstrijden werd er wel een officiële live-stream opgezet. Het is erg leuk dat teamgenoten die op een andere dag rijden, maar ook andere landen en mijn eerste trainer Emil Eriksson- mijn wedstrijd hebben bekeken.”

Ondanks dat Merel te paard maar kort voor de wedstrijd kon trainen, is ze heel tevreden met het resultaat van het afgelopen weekend. “De eerste dag ging wel ok, je moet dan erg inkomen en je runs zijn na 14 seconden weer voorbij. Maar de tweede dag ben ik heel erg tevreden over. Dat was een Skirmish met veel doelen, mijn beste run was in 9,76 seconden.”

Bekijk hieronder de Skirmish van de tweede dag.

De derde dag kon wat Merel betreft iets beter. “Red is een vrij snel paard. En voor deze track had ik eigenlijk een wat langzamer paard nodig. Maar ik zie elke wedstrijd als training en dit weekend heb ik ontzettend veel geleerd en ben ik een geweldige ervaring rijker.”

Op hoog niveau heeft Merel in een korte tijd echt kennis gemaakt met de sport. “Bij ons thuis hebben we de ruimte om banen uit te kunnen zetten voor trainingen. De twee grote paarden die we hebben, zijn geschikt om mee te kunnen trainen en de sport te beoefenen. Dus ik wil er dan ook zeker mee doorgaan.”

Meer foto’s en video’s van Merel en Red tijdens de WGP2020 zijn te vinden op de Facebookpagina van Landgoed – Klein Maalbergen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen