De expositie “van bleekneusje naar bengel, de Krabbebossen in vogelvlucht” is wegens enorme belangstelling, verlengd t/m 21 november 2021.

Foto: Bron: stichting Erfgoed Juzt

Nu te zien in museum de Weeghreyse in Zundert de tentoonstelling van stichting Erfgoed Juzt te zien zijn over de voormalige jeugdinstelling de Krabbebossen. “Van bleekneusje naar bengel, de Krabbebossen in vogelvlucht “.

Inhoud tentoonstelling

Stichting Erfgoed JUZT is al jaren schatbewaarder van de bijzondere geschiedenis van de Krabbebossen en haar opvolgers. De medewerkers van stichting Erfgoed Juzt houden deze herinneringen in stand door het historisch materiaal te bewaren en ten toon te stellen, zie: www.erfgoedjuzt.nl. Erfgoed Juzt is nu gevestigd in een pand op het voormalige Lievenshove terrein in Oosterhout.

Rond 1931 werd door de Provinciale bond van het Witgele Kruis het initiatief genomen voor de stichting van een R.K. kleuterhuis. Dit werd gevestigd aan de Bredaseweg op de gemeentegrens van Rijsbergen en Breda. Een bestaande villa werd door een glazen gang verbonden met een paviljoen. De verbetering van de gezondheid van de bleekneusjes stond toen centraal.

In de jaren 70 kreeg de verzorging van kinderen een meer pedagogisch karakter. Er vonden diverse fusies en naamsveranderingen plaats. Helaas is in 2020 aan de geschiedenis van Juzt op deze locatie een einde gekomen.

 De expositie die tot eerst tot 12 september 2021 te zien was is wegens grote belangstelling verlengt t/m 21 november 2021 deze bevat prachtige foto’s, voorwerpen, bouwtekeningen, plattegronden e.d. over de bijna 87-jarige periode dat de Krabbebossen bewoond werd door bleekneusjes en bengeltjes.

Over museum de Weeghreyse

Op 12 juni 2020 is museum de Weeghreyse heropend. Het museum is nu gevestigd op een nieuwe locatie middenin Zundert. Het museum is elke zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak voor groepen, open voor publiek.

In het museum is het Napoleonspaneel te zien. Een unieke presentatie over de geschiedenis van de gemeente Zundert, gerangschikt in een tijdslijn en gekoppeld aan locaties langs de Napoleonsweg. Daarnaast beschikt het museum over een vaste tentoonstelling en ruimte voor tijdelijke exposities.  De Weeghreyse verzorgt drie- tot viermaal per jaar een variabele tentoonstelling.

Met vriendelijke groeten,

Bestuur van ‘De Kuypersstichting voor Cultuur en Historie’ / Museum de Weeghreyse

www.deweeghreyse.nl

Markt 23 Zundert

flyer 210107 Folder tentoonstelling Krabbebossen v3 TVD

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen