Het kleine beestenfeestje, dichtdebuut voor 81-jarige Koops uit Chaam

Foto:

CHAAM – Wolter Koops (1939) uit Chaam presenteert en signeert op vrijdagmiddag 10 september bij boekhandel Van Kemenade en Hollaers zijn dichtbundel Het kleine beestenfeestje. Het boekje telt 46 puntdichtjes. Allemaal met een dier in de hoofdrol en, zoals het een puntdicht betaamt, allemaal met een knipoog, een kwinkslag of een scherp gevonden woordspeling. De ondertitel ‘Dierkundige dichtoefeningen in de geest van Kees Stip’, verraadt waar Koops zijn inspiratie vandaag haalt. Hij steekt zijn waardering voor de dichter Stip (1913 – 2001) niet onder stoelen of banken. Het werkje dat Koops deze week presenteert mag gezien worden als een hommage.

,,Ik begon met het opschrijven van deze gedichtjes na mijn pensioen”, zegt de gewezen officier van justitie. Anders dan zijn voorbeeld, betrekt de dichter uit Chaam vaak de actualiteit in zijn gedichtjes. Zo ging het eerste gedichtje dat op papier kwam te staan, over een Tweede Kamer debat over het al dan niet ophangen van de Nederlandse driekleur in de Kamer. Het gedichtje ‘Op twee reigers’, is op pagina 44 van het boekje terecht gekomen.

Als dichter heeft Koops geen haast. ,,Het ene jaar schreef ik er een stuk of zestien, het jaar erna waren het er misschien vijf. Ik schijf op z’n pensionado’s, alles zonder haast.”

Dat de gedichtjes nu als alleraardigst boekje verschijnen – het is gedrukt op A6-formaat, voorzien van harde kaft – is een initiatief van Koops’ zoon Martijn. ,,Hij bood me op mijn 81e verjaardag aan om mijn werkjes te bundelen en te laten drukken.” Kleindochter Maaike Koops maakte de tekeningen. Op deze manier is het een echt familiewerk geworden.

Om alvast een beetje een idee te geven mogen we hier het gedicht ‘Op een kuiken’ publiceren.

Een kuiken vraagt een kip in Zwiep:

                “Wat is dat met die vogelgriep?

                En wat heeft dat voor consequentie?”

                Hij doet meteen een confidentie:

                ,,Als ik hier straks wordt opgehokt,

                word ik wel héél erg opgefokt.”

De boekpresentatie vind plaats tussen 15.00 en 17.00 uur bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Voor meer informatie: https://libris.nl/vankemenade-hollaers

Tekst: Martijn Schraven
Foto: René Hollaers

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen