Ze zijn binnen!!! Buiten de tijd om leven

Uitgeverij De Zwaluw heeft een rijk geïllustreerd boek gemaakt over mijn werkperiode als artist in residence in Zundert ter ere van Van Gogh en een introductie tot mijn werk. Met tekst bijdrages van Alex de Vries, Esther van Rosmalen (Witte Rook)en Ron Dirven (directeur van het Van Goghhuis). Vormgeving Jan Willem den Hartog en fotografie Jan Stads (Pix4Profs).

Hardcover, 120 pagina’s, illustraties in kleur, 39,99 euro exl verzendkosten

Voor info over verkoop klik op de link – Matijs Van de Kerkhof | Facebook

Tekst gaat verder onder de foto

Met het Van Gogh artist-in-residence programma wil het Van GoghHuis in Zundert Vincents droom navolgen van ‘het atelier van het Zuiden’.

Naast de kosterswoning uit de tijd van Van Gogh is een nieuw gastatelier gebouwd. Dit atelier wordt steeds voor een periode beschikbaar gesteld aan een kunstenaar, uit binnen- of buitenland, die ‘in de voetsporen van Van Gogh’ treedt en daardoor geïnspireerd op deze locatie werk maakt. De kunstenaars logeren in de kosterswoning.

Tekst gaat verder onder de foto

 

Matijs van de Kerkhoff Nuenen 1977

Matijs van de Kerkhof heeft enige tijd gestudeerd aan de kunstacademie in Den Bosch, maar is als autodidact uitgegroeid tot een kunstenaar met een intrigerend en eigenzinnig oeuvre.

Herkenbaarheid of figuratie is een belangrijk uitgangspunt voor het beeldende werk van Matijs van de Kerkhof. Hij schildert veelal (groeps)scènes in duistere settings. De personages, beklemmende ruimten, landschappen, huizen en andere rekwisieten worden in een schijnbaar argeloze, losse toets weergegeven. Voornamelijk zwart, donkerbruin of donkerblauw vormen de basis van waaruit Van de Kerkhof zijn scènes in overwegend warme tinten schildert. De sfeer waarin hij zijn onderwerpen plaatst is niet eenvoudig te benoemen. Beschrijvingen van wat het bij de toeschouwer oproept variëren tussen desolaat, raadselachtig en absurd. Zelf noemt hij het ‘de schemerwereld’; hij schildert niet wat er werkelijk plaatsvindt, maar wat er allemaal zou kunnen gebeuren als men de fantasie de vrije loop laat.

In recenter werk onderzoekt de kunstenaar ook de schilderkunst vanaf de 17e eeuw waarvan hij de taferelen vertaalt naar zijn eigen idioom. Technisch gezien past deze talentvolle kunstenaar een hele reeks aan beeldende elementen toe om een beladen atmosfeer op te roepen. Intuïtief weet hij de juiste vorm te kiezen om het verhaal niet een te gemakkelijke illustratie te laten zijn van zijn fantasie.

Tekstbijdragen van onder andere kunsthistorica Drs. Liesbeth Schreuder en galeriehouder Gerhard Hofland.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen