Column: Echt Trappistenbier uit Zundert

Foto: Zundert Trappist

Echt Trappisten bier uit Zundert, in Brabant zijn wij gezegend met twee echte Trappisten brouwerijen! Hiermee zijn wij gelijk ook de enige provincie ter wereld dat dat kan zeggen.

De vijf Belgische Trappistenbrouwerijen liggen in vijf verschillende provincies, namelijk Namen, Henegouwen, Antwerpen, West-Vlaanderen en Luxemburg. Hier ontstaat nu een mooie quizvraag, in welke provincie ligt welke Trappistenbrouwerij?

Wij zijn in 2019 met de Alliantie van Bier Tapperijen een keer te gast geweest op Brouwerij De Kievit. Wij werden toen ontvangen in de Herberg “In den Anker”. Een fantastische uitspanning, als je hier aankomt waan je jezelf enkele eeuwen terug in de tijd. Een prachtige locatie vanwaar we even later te voet naar de Abdij Maria Toevlucht lopen. Een prachtige wandeling over lanen omringd door imposante bomen, langs weilanden en bossen, tot we na een uurtje wandelen bij de Abdij aankwamen. De brouwerij was aan de achterkant van de Abdij gelegen in een nieuw gebouw, waar een zeer moderne brouwerij gebouwd is. Broeder Christiaan was aanwezig om ons te vertellen hoe de heerlijke Zundert bieren hier worden gebrouwen.

Dan is het tijd om terug te lopen naar de herberg. Deze keer nemen we de rechtstreekse route die toch wel de helft korter was. Bij de herberg aangekomen stond er in de schuur een bierproeverij met Zundert bieren op ons te wachten met enkele heerlijke bijpassende hapjes. Als je nog geen fan van deze brouwerij was, dan ben je het nu zeker.

Een heel bijzonder Zundert moment voor mij was de presentatie van de eerste Zundert 10 van het vat op donderdag 31 oktober 2019 in Café Restaurant Brouwerij de Beyerd. Overste Broeder Guido en brouwmeester Broeder Christiaan waren als afgezanten van het klooster afgereisd naar Breda om de eerste Zundert 10 te tappen. Deze bijzondere taak was toebedeeld aan Broeder Christiaan die na een korte introductie van Overste Guido op zeer kundige wijze de eerste glazen deed vollopen. Achteraf vertelde hij dat hij zich toch wel buiten zijn comfort zone bevond. Ik voelde mij daarentegen als een god in Frankrijk toen ik achter de bar samen met de broeders Guido en Christiaan de eerste Zundert 10 van het vat mocht proeven. Een mooier bier had voor mij niet gepast bij dit moment.

Door: Mikel de Jong, eigenaar van Café Restaurant Brouwerij de Beyerd in Breda

Bron: Nieuwsbrief Zundert Trappist

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen