Open studio: Reinout Scholten van Aschat, Bas van den Hurk & Jochem van Laarhoven

Foto: Van Gogh AiR

Van Gogh AiR heeft het genoegen u uit te nodigen voor een open studio van Reinout Scholten van Aschat, Bas van den Hurk en Jochem van Laarhoven.

Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 tussen 12.00 en 17.00 uur in de Vlaamse Schuur op Landgoed De Moeren, Moersebaan 1-sch in Klein-Zundert.

In de Vlaamse schuur hebben Reinout Scholten van Aschat, Bas van den Hurk en Jochem van Laarhoven drie maanden lang een breed onderzoek gedaan naar personages. Voor dit onderzoek hebben ze ook een aantal bevriende kunstenaars, acteurs en theatermakers uitgenodigd om met hen samen te werken, samen te leven, te eten, te experimenteren, wandelen en teksten te lezen.

Een schilderij kan een personage zijn, of een kostuum, maar ook letterlijk een acteur die een personage speelt, het kan een object zijn, of een collage, een sculpturale assemblage, het kan in geluid zitten, een soundscape of een voorgelezen monoloog.

Het onderzoek heeft tot performatieve acts en cinematografische improvisaties geleid waaruit een grote hoeveelheid materiaal is ontstaan, dat gemonteerd is in verschillende episodes. De Vlaamse Schuur diende daarbij als stage en het landschap en de omgeving als set. De conditie van de ruimte formatteert de innerlijke logica van het werk, de activiteit en de toepassing daarvan.

De moderniteit speelt in dit onderzoek een grote rol en bij Van Gogh voel je die moderniteit op de deur kloppen. Het is een kunsthistorisch kantelpunt. Het tijdsgewricht waarin Van Gogh werkte is mogelijk het laatste waarin de natuur nog als algemeen uitgangspunt kon worden beschouwd – op een romantische, expressieve manier gezien/gelezen kon worden. Hier wordt de overgang gemaakt naar onze tijd. Voor de kunstenaars was het interessant hoe dat kantelpunt te vertalen naar een hedendaagse setting.

Ieder personage is daarin een voorstel, een model. Hoe geven deze personages sturing aan onze manier van kijken? Leiden ze ons, of brengen ze ons in verwarring? Zijn ze on stage of off stage?

In een theatrale scenografie brengen Scholten van Aschat, Van den Hurk en Van Laarhoven deze elementen samen, waarbij muziek/geluid de soundscape wordt voor de films, en de schilderijen, kostuums en rekwisieten een installatie vormen waarin de toeschouwer rond kan dwalen, personages kan ontmoeten, livemuziek kan horen en hun favoriete gerecht, broodje ui, kan eten.

M.m.v. Reinout Scholten van Aschat, Bas van den Hurk, Jochem van Laarhoven, Lotte Driessen, Bram Suijker, Mattias van de Vijver, Bibi Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Samieh Shahcheraghi, Sofie Hollander, Joost de Haas, Rob van Kranenburg

Bij bezoek gelden de actuele corona richtlijnen.

It is part XXVIII Nai Patta Officiel or: Lust for Life
Artist-in-residence
29-30 januari 2022, 12-17 uur

Meer informatie: 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen