27 oktober ‘Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed’

27 oktober is de ‘Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed’ (World Day for Audiovisual Heritage). Deze dag is door UNESCO ingesteld om het bewustzijn te vergroten over het belang van opgenomen audiovisueel materiaal en geluidsdocumenten en het op de juiste manier bewaren ervan.

Het audiovisueel erfgoed van de wereld bestaat uit alle films, radio- en tv-programma’s, geluidsopnames en video’s die ooit gemaakt zijn. Audiovisuele documenten zijn de belangrijkste en meest voorkomende informatiedragers van de 20e en 21e eeuw en zijn een belangrijke aanvulling op traditionele geschreven documenten.

UNESCO vindt dat de belangrijkste bron van erfgoed in de 21e eeuw bestaat uit audiovisueel materiaal: Foto’s, video’s, PDF’jes en MP3’s. Allemaal digitaal, op uw harde schijf of in Googles databases, ze lijken zo vereeuwigd te zijn. Volgens UNESCO heeft deze vorm van data slechts een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar door slecht beheer, verwaarlozing of gebrek aan middelen en mankracht. Veel audiovisueel materiaal is in gevaar, vooral in ontwikkelingslanden. Professionals werken aan het preserveren van audiovisueel erfgoed om het voor toekomstige generaties te behouden.

De ‘Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed’ legt de nadruk op de noodzaak van het behoud van audiovisueel erfgoed en vraagt aandacht voor de unieke lokale, nationale en internationale aspecten van het materiaal om deze digitale herinneringen te behouden voor het nageslacht.

Bekijk hieronder een video van vroeger van Zundert. Op het kanaal vindt je ruim 60 minuten aan video’s van oud Zundert.

Ook Corso Zundert heeft een uitgebreid archief aan oud beeldmateriaal op hun Youtube-kanaal.

 

Bronnen: UNESCO, Youtube-kanaal EnjoyBurundi – Oud Zundert, Beeldarchief-Youtube Corso Zundert

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen