Vincent van GoghHuis, Arts in Residences Emmy Bergsma

Emmy Bergsma heeft in juli 2022 gewerkt in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis in Zundert. De fascinatie voor de bijzonderheid van bomen, is wat Emmy Bergsma deelt met Vincent van Gogh.

De boom als bezield wezen en als drager van verhalen. Bergsma nam met name de tekeningen van Van Gogh als uitgangspunt en is ter voorbereiding in het depot van het Van Goghmuseum in Amsterdam op bezoek geweest om zestien, door haar geselecteerde, tekeningen van Vincent van Gogh van heel dichtbij te bestuderen.

In Zundert ging ze er op uit en vond vele plekken rondom Zundert die haar intuïtief aanspraken. Al werkend in de tuin en de studio vond ze waar ‘Van Gogh en Bergsma’ elkaar ontmoeten in hun tekeningen en denken. In het golvende handschrift, de synesthesie, het ervaren van de ziel van de natuur, het verlangen naar de plek waar je vandaan komt etc. Haar tekeningen borduren voort op wat ze vond in Zundert, de tekeningen en de brieven van Vincent. Ze zijn geladen met haar eigen kenmerkende observerende sfeer: ongrijpbaar en mythisch, en een uitnodiging om in rond te komen dwalen.

  • Expositie van Emmy Bergsma is te zien tot en met 28 augustus 2022.
  • Open van woensdag tot en met zondag van 12:00 -17:00 uur.
  • Van GoghGalerie Elisabethlaan 1a 4881 DA Zundert

Emmy Bergsma

De natuur is voor mij tevens een bron van wijsheid en een spiegel voor het menselijk bestaan. Dit uitgangspunt voert me naar een gebied waar de ware aard van de natuur, die van de mens raakt.

Het fascineert me om de natuur haar gang te zien gaan als er geen menselijk ingrijpen meer is. En mijn observaties van de veerkracht van de natuur op verschillende plaatsen in de wereld, zoals in het oerbos van Bialowieza, de heilige waringinbomen in Indonesië, de majestueuze kastanjebomen in het stadspark in Zwolle. De bomen zetten me ten volle in het besef van mijn eigen staat van zijn, en van mijn persoonlijke tijdsbeleving. Ik laat me leiden door de levenscyclus van ontkiemen, bloei, verval, dood, schaduwtijd en leven.

Ik vermoed dat achter het zichtbare van de natuurlijke wereld van bergen, bomen, eilanden een oneindige wereld bestaat, die met de visuele werkelijkheid vervlochten is. Een wereld van oerwijsheid waar ik met iedere tekening of natuurobservatie sterker van doordrongen raakt.Op het moment dat mijn krijtje of potlood het papier raakt is er geen weg meer terug. Tijdens het werken neemt de tekening in betekenis toe, en als ik vermoed dat ik een dieper gelegen deel van mijzelf heb verwezenlijkt is het werk goed, en af. ”

Bron https://www.emmybergsma.nlVan GoghGalerie

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen