Zondag in Zundert: Plasticsoep op Corsowagen

01 sep 2022, 17:14 Nieuws
302437886 481901283941430 3541853886990666056 n
Zundert - Buurtschap Poteind, één van de 20 buurtschappen die UNESCO Bloemencorso Zundert rijk is, bouwt in Corso 2022 'Clean Up!'. Ontworpen door vader en dochter Erik en Jeske van Elsacker.
'Clean Up!' stipt de problematiek rond plastic zwerfafval aan, dat uiteindelijk in de oceaan eindigt. Hierdoor komen onder andere zeeschildpadden in grote problemen. Zondag is de creatie te zien bij de 80eeditie van het grootste dahliacorso ter wereld.
Het actuele thema heeft invloed op de buurtschap, waar de jongste generaties al bezig zijn met bouwen aan een Corsowagen. "We streven er niet naar om met onze buurtschap de wereld te verbeteren, maar we willen zeker bewustzijn creëren!", aldus voormalig voorzitter Adje van Hassel. Een speciale dag waarop Poteind plastic op het strand heeft verzameld, creëerde bewustzijn bij vrijwilligers én strandgangers.
Het bestuur van Poteind zorgt dat in de bouwloods voldoende drinkbekers aanwezig zijn om niet uit wegwerpbekers te hoeven drinken. Zo wordt aan buurtgenoten gevraagd om hervulbare waterflessen te gebruiken, afval wordt gescheiden en materiaal zorgvuldig ingekocht en gebruikt. Plastic dat op de wagen komt, wordt aangeleverd en afgevoerd door een recyclingbedrijf en vrijwilligers van de buurtschap. Ook de afvoer van de duizenden stukken plastic wordt niet aan het toeval over gelaten, dit is daarom al goed afgesproken met het sloopbedrijf die de Corsowagens op ‘gehaktdag’ dinsdag gaat slopen.
‘Clean Up!’ beeldt een aantal zeeschildpadden uit, verstrikt in en onder plasticsoep. Een impressie van het bouwproces en het verhaal achter de wagen wordt dit jaar vastgelegd door zowel de buurtschap als externe documakers. "Plasticsoep is helaas problematiek waar we niet meer omheen kunnen", noemt Jeske van Elsacker.
Een corsowagen van 9 meter hoogte, 19 meter lang en 4,5 meter breed, bevat gemiddeld een half miljoen dahlia’s. Na Corso wordt een korte documentaire gepresenteerd aan buurtgenoten en daarna gepubliceerd op social media. Deze eerste zondag van september rijdt ‘Clean Up!’ als een van de twintig dahliareuzen in de optocht bij het grootse dahliacorso ter wereld, Corso Zundert!