Weekend weer: Koud, winderig, nat en grauw

Foto: Pexels

Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. In het midden van het land is het een graad of 3 en in het zuiden is het met 7 tot 11 graden zacht. In het binnenland staat aanvankelijk weinig wind.

Vanuit het noordwesten steekt een matige tot vrij krachtige noordenwind op en aan de westkust gaat het hard waaien. In Zeeland komen in de namiddag zware windstoten voor van meer dan 75 km/u. Met de komst van de koude lucht gaat de regen op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw. Voor het midden en westen van het land zal dit halverwege de middag zijn en voor het zuidoosten later in de middag.

In het noordoosten wordt het op veel plaatsen wit. In het westen, midden en oosten valt regen en natte sneeuw en kan de sneeuw plaatselijk even blijven liggen. In het zuiden en zuidwesten kunnen wel vlokken natte sneeuw vallen, maar deze zullen niet of nauwelijks blijven liggen.

Vanavond: geleidelijk droog en koud
Aan het begin van de avond wordt het in het westen op een enkele bui na droog en klaart het op. In de oostelijke helft valt nog regen en (natte) sneeuw. De grootschalige regen maakt plaats voor droge perioden en nog een enkele winterse bui. Er zijn dan opklaringen en de wind neemt in kracht af. Het wordt snel kouder en op steeds meer plaatsen gaat het vriezen. Er volgt een koude nacht met op grote schaal 1 tot 4 graden vorst. In het noordoosten kan de temperatuur naar -5 graden dalen.

Zaterdag: zonnige perioden
Het weer op zaterdag is heel anders dan de voorgaande dagen. De dag start koud met vorst, maar de zon schijnt op veel plaatsen, dus warm aangekleed is het uitstekend weer om op pad te gaan. In de eerste helft van de ochtend kan het glad zijn door bevriezing of sneeuwresten. Er zijn ook stapelwolken en in de middag trekt ook wat hoge bewolking over het land. In het noorden en oosten kunnen een paar paar winterse buien ontstaan, maar verder blijft het droog. In de middag wordt het 5 tot 7 graden en er staat een matige westenwind. In de het zuiden is de wind zwak tot matig en dan is het in de zon best lekker.

In de avond en in de nacht naar zondag gaat het op veel plaatsen een graadje vriezen. In Zeeland blijft de temperatuur op verschillende plaatsen iets boven nul.

Zondag: grijs en zacht
Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten valt af en toe wat regen. De vorst verdwijnt, maar bij de eerste neerslag kan ook wat natte sneeuw zitten. Bij een matige en aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 7 of 8 graden in het noordoosten tot 11 graden in het zuiden. In de loop van de middag neemt de kans op regen wat af en blijft het mogelijk een tijd droog. In de nacht naar maandag valt regelmatig regen en blijft het fink waaien. Hierdoor wordt het niet kouder dan 5 tot 9 graden.

Maandag: erg onstuimig met hoge temperaturen
Vanaf de vroege ochtend is het onstuimig weer met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. In de kustprovincies is de wind vrij krachtig tot krachtig en moeten we rekening houden met (zware) windstoten. Op open vlakten kan het tijdelijk hard waaien. Hard waaien doet het ook aan zee, daar staat een stormachtige zuidwester.

Het is bewolkt en er trekken buien over het land. Tussendoor zijn er ook droge perioden en in de middag kunnen deze wat langer worden en soms breekt de zon even door. Het wordt erg zacht voor de tijd van het jaar met 12 tot 14 graden in het noorden en 14 tot 16 graden in het midden en zuidwesten van het land. In het zuiden en zuidoosten kan het zelfs 17 graden worden.

Daarna wisselvallig
De dagen daarna is het met 7 tot 10 graden minder zacht. Het blijft wisselvallig met dagelijks perioden met regen en soms wat zon. Dinsdag staat er een stevige wind en is er kans op windstoten de dagen daarna hebben we vaak een matige zuidwestenwind. Later in de week kan de middagtemperatuur licht stijgen.

Bron: weeronline.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen