Weekendweer: Wolken, zon en buien

Foto: PixaBay

Wolken, zon en buien wisselen elkaar af. In het zuiden en oosten is kans op onweer. In het noordwesten blijft het droog. Het wordt 12 tot 15 graden. Morgen is het opnieuw wisselvallig met wolkenvelden, buien en soms zon. Zondag is er veel bewolking met in het midden en zuiden perioden met regen. Het is dan 8 of 9 graden. Na het weekend is het tijdelijk kouder met winterse buien.

Vanmiddag: enkele buien, soms met onweer
De kans op buien neemt toe en deze worden ook wat feller. Tijdens een enkele bui komt onweer voor en er is ook kans op wat hagel. Tussen de buien door kan de zon een tijdje schijnen. De meeste buien komen in het zuiden, midden en oosten voor. In het noorden is de buienkans kleiner en in het noordwesten blijft het zo goed als droog.

De temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden. In het zuidoosten kan het met wat zon 15 graden worden. Ook vanmiddag blijft het redelijk waaien met een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind. Tijdens buien is de wind vlagerig met windstoten van 60-70 km/uur.

Vanavond: afnemende buiigheid
De felle buien met kans op onweer, hagel en windstoten verdwijnen. Er zijn dan droge perioden en verspreid over het land kunnen een paar (lichte) buien voorkomen. De wind gaat niet liggen en neemt in het binnenland alleen iets af. Aan de kust wordt de wind krachtig tot hard.

Komende nacht: opnieuw buien
In de loop van de nacht zal de buiigheid weer wat toenemen. Vooral later in de nacht trekt vanuit het westen een gebied met buien over het land. Bij een doorstaande wind wordt het niet kouder dan 7 of 8 graden.

Zaterdag: onstuimig met buien
Vanuit het noordwesten trekken buien over het land en is het regionaal een tijd bewolkt. Later in de ochtend is het vooral in het zuidwesten een tijdje droog. Er zijn veel stapelwolken en zo nu en dan schijnt even de zon. Het is onstuimig met een vrij krachtige zuidwestenwind en aan de waait het hard.

Later in de ochtend trekt de wind nog wat aan en kunnen de buien gepaard gaan met (zware) windstoten van 70-75 km/uur, maar ook tijdens droge perioden is de wind erg vlagerig. In de westelijke provincies en rond het IJsselmeer komen in de middag (zware) windstoten voor van 70 tot 85 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied kan de wind tijdens buien pieken naar 90 km/uur.

In de middag blijft het winderig met verspreid over het land buien. De meeste buien trekken over het midden en noorden van het land en daar laat de zon zich alleen tijdelijk zien. In het zuiden zijn de buien minder talrijk en breekt af en toe de zon door. Tijdens een enkele bui kan een klap onweer voorkomen en ook hagel is niet uitgesloten. De temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden. Mogelijk wordt het in het zuidoosten 15 graden.

Aan het eind van de middag neemt de wind in kracht af en aan het begin van de avond zullen de zware windstoten verdwijnen. Ook het aantal buien neemt af, maar enkele lichte buien zijn nog wel mogelijk. In de nacht naar zondag is het in het zuiden kans op wat regen. De temperatuur daalt naar 4 tot 7 graden.

Zondag: perioden met regen
In het midden en zuiden is het bewolkt en er zijn perioden met regen. In het noorden blijft het op verschillende plaatsen droog met wolkenvelden en kans op een beetje zon. Het is veel rustiger weer met zwakke tot matige oosten- tot noordoostenwind. In de middag draait de wind naar het noorden en is de wind overwegend matig. Met 8 à 9 graden is het kouder dan normaal.

In de avond trekt de neerslag richting het zuidoosten en wordt het op steeds meer plaatsen droog. In de nacht naar dinsdag daalt de temperatuur naar 1 tot 3 graden. In het binnenland kan het regionaal licht vriezen.

Maandag: koud met winterse buien
De wind draait naar het noorden tot noordwesten en voert nog wat koudere lucht aan. In de vroege ochtend ligt de temperatuur slecht een paar graden boven het vriespunt en voor het gevoel is het nog kouder. Er trekken buien over het land en daarbij is kans op natte sneeuw, hagel en een enkele klap onweer.

In de middag is het 6 tot 8 graden. Tijdens een bui daalt de temperatuur naar een paar graden en dan voelt de matige tot vrij krachtige noordwestenwind ijskoud aan. Toch is het geen somber weer, want tussen de buien door zijn er ook felle opklaringen.

In de avond wordt het op steeds meer plaatsen droog. In de nacht naar dinsdag kan het vooral in het binnenland regionaal een graadje vriezen.

Bron: weeronline.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen