Ondermijning wordt aangepakt: vandaag 35 woningen bezocht

Foto:

Vandaag, 21 februari, hebben politie en handhavers 35 woningen bezocht in het kader van de aanpak ondermijnende criminaliteit. Het is de eerste in een serie van actiedagen tegen ondermijning. De actiedagen maken onderdeel uit van het nieuwe gemeentelijke Plan Ondermijning.

De actiedag
In het kader van het Plan Ondermijning hebben politie en handhavers van de gemeente vandaag 35 woningen bezocht. Het doel was om eigenaren van de panden te waarschuwen voor mogelijke ondermijning en tips mee te geven. Er werden leegstaande of net verkochte panden bezocht, binnen en buiten de bebouwde kom. Er werd niets gevonden. Bewoners of gebruikers van de panden reageerden positief op de actie en ontvingen flyers met informatie over ondermijnende criminaliteit.

Het Plan Ondermijning
Ondermijnende criminaliteit is niet altijd zichtbaar, maar heeft wel zichtbare gevolgen voor de inwoner: Verloedering op straat, verwaarlozing van panden en afpersing leiden tot problemen in de maatschappij. Gemeente Zundert heeft als één van de eerste gemeenten in de regio een professioneel plan om de criminaliteit die ons gezag ondermijnt te bestrijden en te voorkomen. Dit is een vervolg op de al succesvolle inzet op veiligheid en leefbaarheid in de gemeente. “Wij kunnen en willen onze ogen niet sluiten voor deze vormen van criminaliteit. Om dit aan te pakken hebben we het Plan Ondermijning opgesteld waarbij we nauw samenwerken met onze partners,” aldus burgemeester Poppe-de Looff. Samenwerkingspartners zijn het Regionaal Informatie en Expertise Centrum, politie, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie.

De aanpak
Bij ondermijnende criminaliteit is er sprake van verwevenheid van de onder- en bovenwereld. Criminele ondernemers zijn vaak afhankelijk van allerlei voorzieningen in de bovenwereld. Bijvoorbeeld financiële dienstverleners die de criminele winsten witwassen, of andere voorzieningen die worden misbruikt voor illegale doeleinden. Het gaat hierbij om logistieke voorzieningen, infrastructuren, technische expertise en de overheid als vergunningverlener en subsidieverstrekker. Hierdoor ontstaat er een verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld.

De gemeente signaleert dat, net als elders in Nederland, deze vormen van criminaliteit moeilijk te bestrijden zijn, omdat ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Het zijn juist die vormen van criminaliteit die in de weg staan van een betere leefomgeving en gezond vestigingsklimaat voor ondernemers. Ondermijning aanpakken doen we door deze criminaliteit transparant en consequent aan te pakken; criminele gelegenheidsstructuren tot een minimum te beperken; en bewustwording en weerbaarheid in de samenleving te vergroten.

Meldpunt
De gemeente heeft een meldpunt geopend: [email protected]. Via dit e-mailadres kunnen mensen signalen doorgeven. Die signalen moeten geen bewijzen of getuigenissen zijn van een concreet misdrijf. Hiervan die je aangifte bij de politie of via www.meldmisdaadanoniem.nl Het opsporen is aan de politie en geen zaak voor de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen