Herdenking aanval op de radiopost in Rijsbergen 75 jaar geleden.

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Op 4 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat het huis van boswachter Neefs op landgoed de Vloeiweide werd aangevallen door de Duitsers. Hierbij kwamen 8 verzetsstrijders, moeder Neefs en drie van haar kinderen om het leven. Op vrijdag 4 en zondag 6 oktober staat de gemeente Zundert uitvoerig stil bij het drama van de Vloeiweide.

Overdracht monument en herdenkingsceremonie
Groep 8 van Sint Bavoschool in Rijsbergen draagt vrijdag het onderhoud van het monument over aan groep 7. De leerlingen van de school onderhouden al jaren het monument dat op landgoed de Vloeiweide de herinnering aan het drama levend houdt. Op zondag 6 oktober vindt de herdenking van het drama plaats met een herdenkingsdienst en een stille tocht naar het monument. Daar vindt ook de ceremonie plaats.

Burgemeester Vermue hecht veel waarde aan de herdenking. ‘De overdracht van het monument en de herdenking van de Vloeiweide is een mooie traditie in Rijsbergen. We dragen op deze manier een belangrijk stukje geschiedenis over van generatie op generatie. Het maakt het verhaal tastbaar en helpt om betekenis te geven vandaag de dag.’

Levensveranderende keuzes
Centraal in de herdenking van de Vloeiweide staan de levens veranderende keuzes die op dat moment werden gemaakt. Door de familie Neefs, de verzetsstrijders en de Duitsers. Dit wordt geïllustreerd door de maquette STILLLEVEN van Studio Rocco Verdult. De maquette is er één uit een collectie van 75, gemaakt in opdracht van de campagne Brabant Remembers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen.

Programma

Vrijdag 4 oktober I 14.00 uur I Sint Bavoschool, Sint Bavostraat 5 in Zundert
Zondag 6 oktober | 10.30 uur | Herdenkingsdienst, St Bavokerk | Sint Bavostraat 12, Rijsbergen
Zondag 6 oktober | 12.00 uur | Start stille tocht met aansluitend herdenkingsceremonie | Op de hoek van Hellegatweg en Sintelweg, Rijsbergen

Reacties