Versoepelende maatregelen worden geleidelijk aan ingevoerd

Foto: Rijksoverheid

Premier Rutte presenteerde woensdagavond 6 mei in een persconferentie een versoepeling van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Deze versoepelingen zullen geleidelijk aan ingevoerd worden: “Dit is de fase waarin we de overgang maken naar die anderhalve meter samenleving. Daarover zijn vandaag besluiten genomen. Stappen die een ieder weer ruimte geeft om vooruit te kijken en plannen te maken. Voorzichtigheid nu liever dan spijt achteraf.” Aldus de premier.

Routekaart voor de komende maanden
Alle versoepelingen zijn onder voorwaarde dat het ook kan. Per week moeten de cijfers voldoende ruimte bieden om stappen te kunnen blijven zetten. Blijf altijd thuis als je klachten hebt, wanneer een huisgenoot benauwdheid of koorts heeft blijft iedereen thuis en houd anderhalve meter afstand en werk zoveel mogelijk thuis. Als je naar buiten gaat, vermijd dan drukte.

Check aan de voorkant
Bij veel bedrijven, ondernemers en instellingen zal er een korte ‘check aan de voorkant’ plaatsvinden. Hierin kan worden beoordeeld of iemand een risico loopt. Deze check neemt risico’s weg en het dragen van mondkapjes niet overal nodig.

Mondkapjes in het OV verplicht
Ook al is het wetenschappelijk nog niet aangetoond of mondkapjes echt helpen tegen de verspreiding van het virus, heeft het kabinet toch besloten om vanaf 1 juni mondkapjes in het openbaar vervoer te verplichten. Het is na verloop van tijd bijna onhaalbaar om in het openbaar vervoer anderhalve meter te garanderen dus vandaar het besluit.

Medische mondkapjes zijn niet toegestaan, die blijven voor de zorg gereserveerd.

Op de stations en perrons geldt de anderhalve meter maatregel en blijft ook van kracht.

Versoepeling maatregelen in contactberoepen
Per maandag 11 mei mogen contactberoepen (zoals kappers, nagelstudio’s, masseurs) weer hun deuren openen. Zij zullen voorlopig verplicht op afspraak moeten werken en moet er anderhalve meter afstand gehouden worden. Mondkapjes zijn in salons niet verplicht.

Bibliotheken
Bibliotheken mogen vanaf 11 mei weer open. Ook daar moet de anderhalve meter gegarandeerd kunnen worden.

Sport
Per 11 mei mag er buiten weer gesport worden, zij het in de buitenlucht. Dit zijn de niet-contactsporten zoals tennis en golf. Wedstrijden zijn nog uitgesloten. Binnenzwembaden mogen per 11 mei ook weer open.

Onderwijs
De basisscholen gaan per maandag 11 mei weer open. De middelbare scholen zullen na 1 juni weer open gaan. Vanaf 15 juni wordt het Middelbaar Beroepsonderwijs de gelegenheid gegeven om praktijkexamens af te nemen en praktijkonderwijs te geven. Ondertussen zal er gewerkt worden aan een plan om het hoger onderwijs weer open te stellen.

Horeca
Restaurants, bioscopen en theaters gaan per 1 juni ook weer open. Mensen mogen alleen op reservering komen, iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar en maximaal 30 personen inclusief personeel.

Op terrassen mogen maximaal 10 personen bij elkaar zitten.

Musea
Musea mogen vanaf 1 juni ook weer open, onder voorwaarden dat bezoekers kunnen reserveren zodat er anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

Campings en vakantieparken
Vanaf 1 juli mogen campings en vakantieparken weer helemaal open. De gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen zullen dan ook weer geopend worden.
Tevens mogen restaurants, bioscopen en theaters per 1 juli opschalen naar maximaal 100 personen waarbij de reservering en voldoende tussenruimte gehandhaafd zullen blijven.

Dit biedt ook voor kerken, bruiloften, congrescentra en crematoria gelegenheid om maximaal 100 personen te ontvangen.

Als bovenstaande allemaal goed verloopt dan kunnen per 1 september ook sportscholen, sauna’s, sportkantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers weer open en aan het werk. Contactsporten mogen dan ook weer uitgeoefend worden. Met de branche zal bekeken worden of eerder openen verantwoord en mogelijk is.

Verkeer
Files en druk op het openbaar vervoer zullen geleidelijk aan ook weer gaan toenemen. De check aan de voorkant is dan nagenoeg onmogelijk. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor een groot gedeelte bij de reizigers zelf. Dit door er bijvoorbeeld niet massaal op uit te gaan bij mooi weer. Hiervoor geldt ook, reis alleen indien noodzakelijk en fiets of loop zoveel mogelijk.

Om verdere druk op het openbaar vervoer te verlichten laat het kabinet zich hierover momenteel adviseren.

“Deze fase vraagt nog meer verantwoordelijkheid en samenwerking. De ruimte die er nu is voor de versoepeling, hebben we met elkaar verdient. En met elkaar kunnen we er ook voor zorgen dat we die ruimte kunnen behouden.” Premier Rutte benadrukte dat een ieder zich nog aan de geldende maatregelen blijft houden.

Bron: NPORadio 1 / persconferentie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen