Nieuwe onttrekkingsverboden van kracht wegens droogte

Foto: Waterschap Brabantse Delta

Waterschap Brabantse Delta stelt deze week vanwege de droogte twee extra onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in. Vanaf woensdag 20 mei 2020 mag in de stroomgebieden Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda en het stroomgebied Beekloop en Zoom geen water meer uit de watergangen en aangesloten sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening.

De stroomgebieden Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda liggen in de gemeenten Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert. De Beekloop en Zoom liggen in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. Het is nog onduidelijk tot wanneer de onttrekkingsverboden duren. Het waterschap controleert of iedereen zich aan het verbod houdt.

Waarom een onttrekkingsverbod?
De zakkende grondwaterstanden, het droge voorjaar en de weersverwachting leiden ertoe dat het waterschap maatregelen moet nemen. Als het waterpeil in een gebied onder kritieke normen dreigt te zakken, is het waterschap genoodzaakt een onttrekkingsverbod in te stellen. Door de lagere waterstand kan er schade optreden aan oevers en kaden en stijgt de kans op sterfte van dieren en planten in watergangen.

De geringe neerslag van de afgelopen periode, de warmte, de vele zonuren en de hoge verdamping zorgen er voor dat het waterschap nu genoodzaakt is onttrekkingsverboden in te stellen.

Bron: Waterschap Brabantse Delta

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen