Hippe denim-mondkapjes met een verhaal

Foto: PixProfs/Jan Stads

TILBURG – Mondkapjes lijken in 2020 hét nieuwe modeaccessoire te worden. Direct nadat premier Rutte begin mei bekendmaakte dat het verplicht is om niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer te dragen, begon denim-kunstenares Miekie Timmers met het vervaardigen van hippe mondkapjes. Net als oorbellen en tasjes is het een helemaal nieuw te ontwikkelen gebied. De insteek was in eerste instantie ze zo te maken dat ze opvallen en mensen ze gaan dragen. Het eerste exemplaar was op het Louis Vuiton-patroon geïnspireerd. Strak, rechtlijnig, ‘1,5 m’ vermeld  en volledig van denim. “Ik plaatste het op facebook en daarop kwamen er allemaal reacties van mensen die er een wilden”, zegt Miekie.

Passie voor denim

Miekie vertelt vol passie over de eeuwenoude stof. “Met denim ben ik al heel mijn leven bezig. Mijn moeder droeg het ook heel graag. Ze is er niet meer maar het is een soort van ode aan haar. Het is een heel mooi, maar ook raar materiaal. Want het moet er versleten uitzien.”

In 2017 begon zij haar textielatelier ‘TWIMMS’. Ze verzorgt een denim collectie die net wat anders is. Voor de kleding en accessoires gebruikt ze puur en alleen hergebruikte en afgedankte denim, die ze vervaardigt tot unieke en kleurrijk beschilderde en bewerkte jassen, jurken, broeken en accessoires. TWIMMS staat voor ‘The World Is My Museum’.  Elk exemplaar dat Miekie vervaardigt is als het ware een onderdeel van een wereldexpositie om de wereld te verfraaien. Haar inspiratiebronnen zijn poëzie, filosofische hersenspinsels, de natuur en de liefde voor textiel.

Academietijd

Miekie studeerde af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg als beeldend kunstenaar en eerstegraads docent in textiel. Ze kreeg onder andere les van Marlene Dumas en Harry Boom. Ze is nog altijd erg trots dat zij van hen les heeft gehad. Tijdens en na haar academie werkte ze samen met kunstenaar en fotograaf August Swietkowiak. Ze verzorgde voor hem bodypainting en het schminken van mensen voor artistieke foto’s en advertenties. Een vaardigheid die haar later in haar werk erg van pas zou komen.

De club van anderhalve meter

Gedurende de afgelopen jaren was Miekie ook werkzaam in de zorg. Zo werkte ze bij Avoord op de locatie Buitenhuis voor breed georiënteerde ouderen in Etten-Leur en stond ze op locatie Rijserf aan de deur als gastvrouw. Mensen mochten er niet uit, er waren momenten dat mensen was konden ophalen of eten kwamen brengen en leveranciers die niet naar binnen mochten. Dat moest zij allemaal in goede banen leiden. “Twee maanden heb ik er aan de deur gestaan en alle shit over me heen gekregen. Dat was best een zware tijd. Dus je moet het ook leuk maken die anderhalve meter, bedacht ik. En ik denk dat het Nederland ook heeft gebracht op het punt waar we nu zijn.”

Om het leuk te maken richtte ze op locatie Buitenhuis de ‘Club van Anderhalve Meter’ op. “Ik had voor bewoners een medaille van denim gemaakt met daarop ‘1,5 m’. En die hebben de bewoners met trots gedragen.” Het werkte. De button bracht een verbinding om onderling anderhalve meter te handhaven. “Het was ook zo leuk tegelijkertijd dat mensen elkaar cadeautjes gaven. Er was echt een clubgevoel.” Mede door dit succes begon ze verder na te denken over hippe accessoires om te dragen. Toen ze op social-media zag dat er meerdere kunstenaars bezig waren met unieke mondkapjes begon Miekie hier ook mee.

Hippe en unieke mondkapjes

Elk ontwerp is een kunstproject op zich, vertelt Miekie: “Het is telkens zoeken naar hoe je een bepaald design voor elkaar kan krijgen. De wat meer toegankelijke 1,5 m kapjes lopen best goed, maar de unieke customized mondkapjes is weer wat anders.” Want iedereen wil ook iets anders. Een kapje met een ruwharige teckel erop, een roodharige kater, een mountainbike, een fototoestel, puzzels, zonnebloemen, rozen, lieveheersbeestjes. Noem het maar op, je kan het zo gek niet verzinnen. “Het is werkelijk een onuitputtelijke bron van wat je er allemaal mee kan doen.
En met mijn ervaring in het schminken komt dat perfect uit. Bij kinderen slaat het ook heel erg aan; wat je ziet bij kinderen als ze geschminkt zijn: dan worden ze ook dat personage of dat dier. En dat zag je hier ook.”

Expositie PeerkeMeubelen

Een selectie van wel heel speciale uitvoeringen was deze maand als onderdeel van een expositie te zien bij Peerkemeubelen aan de Korvelseweg in Tilburg. “Daar heb ik heel veel positieve reacties op gekregen. Veel mensen konden ervan genieten als zijnde een andere kijk erop.” Ze hoopt op nog meer plekken de mondkapjes te exposeren en heeft onder andere bij de NS het idee geopperd om een vitrine te plaatsen met mondkapjes. “Het is een heel actueel thema, juist in het openbaar vervoer, dus dat lijkt me een geschikte plek.”

Recyclen

Het hergebruiken en recyclen van materialen gaat Miekie ook aan het hart: “Vooral op de stations en in het straatbeeld zie je veel weggooikapjes tussen het afval. Mijn mondkapjes kun je wassen of strijken en weer opnieuw gebruiken. Ze zitten comfortabel én zijn vervaardigd van hergebruikt materiaal. Aan de binnenkant zijn de mondkapjes gevoerd en is er plek om een extra filter te plaatsen.”

Met de mondkapjes kan elke gebruiker zijn of haar eigen boodschap uitbrengen. “In de beeldentaal gaan mensen heel snel voor herkenbare beelden, en ik wil mensen aansporen daar eens anders over na te denken. Wat wil jij vertellen? Of wat vind jij een mooi gedicht?, vraag ik bijvoorbeeld tijdens gesprekken voor opdrachten. Ik wil graag laten zien dat er mooie dingen in de wereld zijn en mensen uitnodigen dat ook te doen”, besluit Miekie. Dus hou je van bewust, eigenwijs, stoer en heb je een verhaal te vertellen aan de wereld? Dan ben je bij TWIMMS aan het juiste adres.

TWIMMS verzorgt tevens open-atelier dagbesteding op maandagochtend en zaterdagochtend waar mensen kunnen komen werken aan eigen projecten.
Workshops op locatie zijn ook mogelijk. Tijdens de workshop wordt ingegaan op hoe denim wordt gemaakt. Hoeveel productiehandelingen en water het kost om een spijkerbroek te maken, en hoe dat ook anders kan. Daarbij gaan de deelnemers vervolgens aan de slag om een kledingstuk of accessoire te customizen.
TWIMMS is gevestigd aan Ringbaan Oost 8, 3e verdieping atelier 5, in Tilburg.

Neem voor meer informatie contact op met TWIMMS:

Website: Twimms.com
Email: [email protected]
Facebook en Instagram: @twimmsfashion
Telefoon: 06 – 12892315

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen