Mondkapjesverplichting België uitgebreid

Foto: Pixabay License

BELGIË – De federale en deelregeringen hebben donderdag 9 juli na overleg besloten de verplichting tot het dragen van een mondmasker uit te breiden. In België was het, net zoals in Nederland, al verplicht een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen.

Het dragen van een mondmasker is al verplicht in een beperkt aantal situaties, zoals op het openbaar vervoer of bij het uitoefenen van een contactberoep (zoals dat van kapper).

Vanaf zaterdag 11 juli is het dragen van een masker ook verplicht:

  • in winkels en winkelcentra;
  • in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.

“Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties.” Zegt het kabinet van premier Sophie Wilmès in een mededeling.

Mensen die de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie zoals voorzien in het Ministerieel Besluit. Het Ministerieel Besluit zal ook de mogelijke sluiting voorzien van zaken die de regels herhaaldelijk overtreden.

Mondkapjes zijn niet verplicht voor kinderen jonger dan twaalf en er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

Ook voor Nederlanders geldt dus wie in Baarle-Hertog komt winkelen, de bibliotheek bezoekt of over de grens gaat winkelen, een mondkapje te dragen.

Bron: Rijksoverheid België

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen