Bijna een kwart van de inwoners politieregio Weerijs ziet drugsgebruik of drugshandel in eigen buurt

Foto: Centraal Bureau Statistiek

BREDA / ETTEN-LEUR / ZUNDERT  – 24,1 procent van de inwoners van politieregio Weerijs ziet vaak tekenen van drugsgebruik en – handel in hun woonomgeving. Daarmee valt dit percentage nog net onder het landelijke gemiddelde van 24,3 procent, zo becijferde het CBS in de Veiligheidsmonitor 2019.

De Veiligheidsmonitor 2019 is gebaseerd op een enquête onder 135 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder. Zij kregen onder andere vragen voorgelegd over de ervaren drugsoverlast in de eigen woonbuurt.

In Nederland is de politie op het laagste regionale niveau georganiseerd in 167 basisteams. Tussen deze basisteams verschilt het aandeel personen dat drugsgebruik of -handel ervaart in hun buurt sterk. Het varieert van 14,1% in basisteamregio Groningen-Zuid tot 78,8% in Centrum-Burgwallen, Amsterdam-Noord. Gemeente Zundert valt onder politieregio Weerijs, waar 24,1% drugsgebruik of -handel in hun buurt ervaart. Daarmee komt het net onder het landelijke gemiddelde van 24,3%. Inwoners van de grensgebieden met Duitsland en België gaven bovengemiddeld vaak aan te maken te hebben met drugsgebruik of -handel.

Bij drugsoverlast negatiever oordeel over leefbaarheid

Van de inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder die veel overlast ervaren van drugsgebruik of -handel, geeft bijna de helft (46 procent) ook aan dat hun buurt er in de afgelopen 12 maanden op het vlak van de leefbaarheid op achteruit is gegaan. Dit is een factor 4 hoger dan bij inwoners die hiervan minder of geen overlast ervaren (11,9 procent). Het landelijk gemiddelde komt op 13,2 procent uit. Mensen die problemen met drugsgebruik ervaren, rapporteren ook vaker andere vormen van overlast, zoals het lastig vallen van mensen op straat, dronken mensen op straat en rondhangende jongeren. Van de mensen die veel overlast van drugsgebruik of -handel ervaren, zegt 24,2 procent dat dit probleem als eerste moet worden aangepakt. Bij de mensen die geen of weinig overlast ervaren, geeft 1,4 procent aan dit als eerste aan te willen pakken.

Bekijk hier de Veiligheidsmonitor 2019

Bron: Centraal Bureau Statistiek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen