Strenger toezicht op vuurwerkverbod door gemeentelijke handhaving en politie

Foto: Politieteam Weerijs

REGIO ZUNDERT – Door het kabinet is recentelijk besloten tot een tijdelijk vuurwerkverbod voor de jaarwisseling van 2020-2021. Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp en voor de hulpdiensten. Tijdens de jaarwisseling is het verboden vuurwerk te verkopen en af te steken.

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.

Daarnaast wordt vanaf 1 december dit jaar, het verbod op vuurpijlen, knalvuurwerk, knalstrengen en enkelschots-buizen van kracht. Dit zal in het vervolg niet meer verkocht worden en blijft ook in de toekomst verboden.

Door de gemeentelijke handhaving zal er strenger worden toegezien op het vuurwerkverbod. Wie overlast ondervindt van vuurwerk kan dit melden bij de gemeente. De gemeentelijke handhaving zal indien nodig bijstand van de politie vragen, maar in principe ligt de handhaving van het vuurwerk verbod bij de handhaving. De politie zal vaker surveilleren in de diverse grensdorpen en worden er ad hoc (grens-)controles gehouden. Indien er een vuurwerk-overtreding wordt geconstateerd, zal hier tegen worden opgetreden. De dader riskeert naast een geldboete (waarvan de hoogte in veel gevallen door de officier van justitie zal worden bepaald) ook een strafblad. Eventuele schades zullen ook worden verhaald op de dader.

Bron: Politieteam Weerijs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen