GGD’en staan voor historische vaccinatie-opdracht

15 dec 2021, 20:01 Nieuws
safe image 1
GGD GHOR
De 25 regionale GGD'en staan voor een historische opdracht om 8,5 miljoen Nederlanders in enkele weken tijd een vaccinatie aan te bieden. Een vaccinatiecampagne van deze omvang is nog nooit eerder vertoond in ons land. Alle GGD'en zetten zich schrap voor de enorme boostercampagne in de bescherming tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.
Hoogspanning
De GGD'en geven nu prioriteit aan deze monsteroperatie en zetten zoveel mogelijk beschikbare eigen mensen in die nu andere taken uitvoeren. De totale capaciteit van de GGD'en voor deze campagne moet groeien van 18.000 naar zo'n 27.000 mensen. Naast de eigen mensen zijn dat aangemelde reservisten, uitzendkrachten, medewerkers van het Rode Kruis, hbo- en mbo-studenten en medewerkers van Defensie.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vraagt om begrip wanneer het maken van een afspraak voor de boostervaccinatie niet helemaal vlekkeloos verloopt, of mensen wat langer moeten wachten op een passende locatie. Geduld is belangrijk, stelt de koepelorganisatie: iedereen komt in de komende weken aan de beurt. De GGD'ers moeten onder hoogspanning werken en doen dat professioneel met grote inzet en motivatie.
Vaccinatielocaties
De GGD’en hebben afgelopen week ruim 380.000 vaccinaties gezet bij de groep 60 jaar en ouder die naar de vaccinatiestraten kunnen komen. Dat was al meer dan volgens het plan van aanpak van het boosteroffensief (350.000) was gepland. Op dit moment zijn er 85 vaccinatielocaties operationeel met nog 15 locaties te openen in de komende maand. Daarnaast zijn er nog 40 satellietlocaties, die één of enkele dagen per week open zijn. Ook zijn er 10 XXL-locaties die meer dan 12 priklijnen hebben. GGD GHOR Nederland streeft hiermee naar een landelijke dekking. De gemiddelde reistijd naar een vaccinatielocatie is ongeveer 12 minuten. Als mensen sneller een afspraak willen, kan het zijn dat mensen daar langer voor moeten reizen.
Ontlasten zorg
De versnelling van de boostercampagne is noodzakelijk om de kans te verkleinen dat te veel mensen in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomen. Volgens het ministerie van VWS is in het Verenigd Koninkrijk gebleken dat een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Met het zoveel mogelijk voorkomen van besmettingen ontlasten we de zorg.
Drie maanden
De GGD'en hopen de boostercampagne in de tweede helft van januari af te ronden waarbij iedereen van 18 jaar of ouder een boostervaccinatie is aangeboden. Het nieuwe beleid is dat mensen die minimaal drie maanden geleden een vaccinatie hebben gehad of besmet zijn geweest met corona in aanmerking komen voor de booster tegen de omikronvariant. Tot vorige week was deze termijn zes maanden.
Voldoende vaccinaties
Er zijn voldoende vaccins beschikbaar en GGD GHOR Nederland heeft ook andere organisaties gevraagd om mee te helpen met deze enorme opgave. Omdat dit een nationale inspanning vergt zijn ziekenhuizen en huisartsen gevraagd om in de komende weken mee te prikken in de boostercampagne. Ook blijven de GGD'en zich voortdurend inzetten om de vaccinatiegraad in ons land te verhogen door het toedienen van de eerste twee prikken.
Online aanmelden
GGD GHOR Nederland vraagt iedereen zich zoveel mogelijk online aan te melden voor de boosterprik of vaccinatie. Dit om de overbelaste callcenters zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor mensen die zich niet online kunnen aanmelden. Online aanmelden kan op
De GGD-site
legt uit hoe mensen online een afspraak kunnen maken.
Bron: GGD GHOR