Tozo uitkering levensonderhoud wordt verlengd

Foto: Pixabay License

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) krijgt een vervolg. De noodregeling voor zelfstandig ondernemers die eind mei afloopt, wordt met drie maanden verlengd tot eind augustus.

Ondernemers kunnen Tozo vanaf 1 juni tot met 31 augustus aanvragen bij  de woongemeente. De startdatum van de aanvraagmogelijkheid kan per gemeente verschillen. Met terugwerkende kracht aanvragen kan vanaf 1 juni. Voor verlengde aanvragen kunnen gemeenten een verkort aanvraagformulier gebruiken.

Voor wie er al gebruik maakt van Tozo uitkering levensonderhoud kan, als zij aan de voorwaarden van de vervolgregeling voldoen de Tozo-uitkering verlengen. Ook zelfstandigen die nog geen gebruik hebben gemaakt van Tozo kunnen ondersteuning aanvragen als zij aan de voorwaarden voldoen.

Voorwaarden
Net als de Tozo 1 kent de ‘Tozo 2’ versoepelde voorwaarden ten opzichte van de reguliere bijstandsverlening voor zelfstandigen, waarop de regeling gebaseerd is:

  • Er geldt geen vermogenstoets;
  • Er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming;
  • De kostendelersnorm wordt niet toegepast.

Het verschil tussen Tozo 1 en Tozo 2 is dat voor Tozo 2 een partnerinkomenstoets geldt bij de uitkering levensonderhoud. Bij Tozo 1 is dat niet het geval.

De partnerinkomenstoets houdt in dat het inkomen van de partner meetelt voor het bepalen van de hoogte van de aanvullende uitkering. Bij de aanvraag dient verklaart te worden wat de hoogte van het inkomen van de aanvrager en eventuele partner is in de maanden waarvoor de uitkering aangevraagd wordt. Als het huishoudinkomen boven het sociaal minimum komt, kan er geen aanspraak gemaakt worden op Tozo 2 uitkering levensonderhoud.

Bron: Rijksoverheid

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen