Stem voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland

Foto: MKB-Nederland

ZUNDERT – Ondernemers kunnen hun stem uitbrengen op de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. In hoeverre is de gemeente er voor het lokale bedrijfsleven? Hoe ervaren zij de dienstverlening? En hoe goed is de dienstverlening?

De verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau LexNova. De tweejaarlijkse prijs, die begin 2019 (editie 2018) voor de vijfde keer landelijk werd uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Ondernemers uit alle gemeenten in Nederland worden geënquêteerd, zodat een landelijke en regionale ranglijst kan worden samengesteld.

Coronamodule

De coronacrisis raakt ondernemers hard in hun bedrijfsvoering. Veel gemeenten spannen zich in om de pijn van de maatregelen te verzachten. Er kwamen speciale loketten, gemeenten bieden financiële steun zoals uitstel van belastingen, horeca mocht terrassen uitbreiden en er werd meegedacht en meegewerkt om winkelgebieden op een veilige manier aantrekkelijk te houden. Daarom is voor deze editie niet alleen de vragenlijst geactualiseerd, maar hebben is er tevens een coronamodule ontwikkeld. Deze vragen gaan over hoe gemeenten en bedrijfsleven gezamenlijk uit de crisis (kunnen) komen en hoe de inspanningen en acties vanuit de gemeente worden ervaren en gewaardeerd.

Pijlers

Het grootschalige onderzoek van MKB-Nederland – dat dit jaar zijn zesde editie beleeft – wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova en stoelt op vier pijlers:

  1. Tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente
  2. Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente
  3. Communicatie en beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf
  4. Gevoelswaarde lokale lasten.

Hieruit volgt uiteindelijk een landelijke ranglijst. Er is daarnaast een aparte prijs voor de beste van de 40 grootste gemeenten. Voorjaar 2021 zal bekend worden wie zich de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen.

Ondernemers kunnen op www.mkb.nl/MKBvriendelijkstegemeente de vragenlijst invullen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen