5 juni Wereldmilieudag

Foto: Pixabay License

Vandaag is het Wereldmilieudag (World Environment Day). De dag is in het leven geroepen om  overheden en bevolking stil te laten staan en bewust te maken over ons milieu. De dag wordt sinds 1974 jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd sinds 5 juni 1972 de internationale milieuconferentie begon.

Iedereen kan bijdragen aan een beter milieu en vaak ook met heel simpele handelingen. Hieronder vind je enkele tips om thuis mee aan de slag te gaan.

  • Afval scheiden: Veel Nederlanders denken hun afval goed te scheiden, maar het is lang niet altijd voor iedereen duidelijk, welk afval waar gescheiden moet wordt. Check de afvalscheidingswijzer waar wat hoort.
  • Minder plastic: Plastic is slechts moeilijk afbreekbaar en de plastic soep wordt alsmaar groter. Begin al met het scheiden van plastic afval of volg een plasticdieet via de My Little Plastic Footprint-app.
  • Was duurzaam: Wasmachines kunnen flink wat energie en water verbruiken. Als je zuiniger wast kun je belast je het milieu minder, maar ook je eigen energierekening. Hier vind je meer besparingstips.
  • Energie besparen in huis: Elektrische apparaten in slaapmodus verbruiken alsnog energie. Bespaar hier eenvoudig op door de stekker uit het stopcontact te halen of een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken. Lees hier hoe je meer energie kan besparen op huishoudelijke apparaten.
  • Ga duurzaam om met je kleding: Bedenk wat je echt nodig hebt en doe niet teveel impulsaankopen. En gooi niet zomaar je kleding in de container. Al helemaal niet als het nog gedragen kan worden of wanneer het kapot is, nog valt te repareren. Lever het in bij tweedehandskledingwinkels of kringlooopbedrijven. Hier vind je nog meer tips om duurzamer met je kleding om te gaan.

Bron: World Environment Day, Milieucentraal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen