Van Gogh Museum verandert naam van schilderij na tip van chef-kok

Foto: Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam veranderd de naam van een schilderij van Vincent van Gogh na een tip van chef-kok Ernst de Witte, meldt RTV Utrecht maandag. Het kunstwerk heet niet langer Rode kolen en uien, maar Rode kolen en knoflook.

Toen De Witte anderhalf jaar geleden het Van Gogh Museum bezocht, viel hem meteen iets bijzonders op tijdens het bekijken van het schilderij Rode kolen en uien uit 1887.

“Ik was er heilig van overtuigd dat het knoflook was”, zegt de chef-kok. “Maar het kon zijn dat meneer Van Gogh zelf heeft gezegd: ‘Dit zijn uien.’ Als hij een titel aan zijn doek verbindt, dan houdt het op. Maar hij had het doek zelf nooit een naam gegeven. De fout is door iemand anders gemaakt. En honderd jaar lang heeft niemand gezien dat het knoflook was.”

De Witte besloot zijn constatering met het Van Gogh Museum te delen, die het schilderij na het inschakelen van een researchteam hernoemde. “Naar aanleiding van zijn tip kwamen onze onderzoekers tot de conclusie dat het daadwerkelijk om knoflook gaat”, zegt een woordvoerder. “Het schilderij heet nu officieel Rode kolen en knoflook.”

De chef-kok liet zich op zijn beurt inspireren door het werk van Van Gogh. Zo staat er in zijn restaurant in Utrecht een gerecht op het menu met als ingrediënten gepofte knoflookcrème, gestoofde en gegrilde rodekool, en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse.

Bron: nos.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen