Weekend weer: Stabiel zomerweer keert terug

Foto: PixaBay

Op de eerste dag van het weekend is het weer volop zomers in grote delen van het land. In de ochtend is vooral in het noordoosten wat meer bewolking aanwezig en kan lokaal een enkele bui vallen.

De middag verloopt overal droog met flink wat ruimte voor de zon. Tot in de kustprovincies wordt het zomers warm met ruim 25 graden en de hoogste waarden vinden we in Brabant en Limburg. Hier kan het lokaal 28 graden worden. Op de Waddeneilanden en op de stranden is het met 22 tot 24 graden iets minder warm, maar alsnog heerlijk weer om lekker op het strand te liggen. Er staat namelijk ook nog eens weinig wind.

Zondag: op uitgebreide schaal tropisch heet
Op de tweede dag van het weekend doet temperatuur er nog een schepje bovenop. Door een wind uit zuidelijke richtingen komen we terecht in beduidend warmere lucht. Het wordt in bijna heel het land tropisch warm met de hoogste waarden in het zuidoosten. Hier kan het ruim 32 graden worden. Ook op de Wadden en aan de kust is het met 27 tot 29 graden zeer warm. Het is hierbij zonovergoten en daarmee is het heerlijk weer om lekker af te koelen in een meertje of in de zee. Zorg wel dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat. In de zuidelijke helft van het land is zelfs sprake van zonkracht 8. Dan kan jouw onbeschermde huid al binnen 10-15 minuten verbranden. In de loop van de avond en in de nacht naar maandag draait de wind naar het westen en trekken enkele (onweers)buien over het land.

Maandag: zeer scherpe temperatuurdaling
Daar waar we op zondag nog met volop tropische temperaturen te maken krijgen valt de temperatuur op de eerste dag van de nieuwe week een stuk lager uit. Door een doorstaande westenwind wordt koelere lucht aangevoerd waardoor het zelfs nergens meer zomers warm wordt. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 20 graden in het noordwesten tot 23 of 24 graden in het binnenland. In de vroege ochtend is nog een enkele bui mogelijk, maar de rest van de dag verloopt droog met een mix van wolken en zon.

Daarna: normale temperaturen
De afgelopen weken verliepen een stuk warmer dan normaal en dat resulteerde zelfs in een recordlange regionale juni-hittegolf. Voorlopig lijkt dit warme weer echter niet terug te komen. De temperatuur stijgt dagelijks naar 19 tot 24 graden en dat zijn vrij gebruikelijke waarden voor eind juni. De neerslagkansen nemen wel wat toe maar van een echt kletsnatte periode lijkt geen sprake. Kortom: het neerslagtekort loopt de komende tijd verder op.

Bron: weeronline.nlĀ 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen