Zondag 14 juni Wereldbloeddonordag

Foto: Sabin Urcelay / Pixabay License

Op Wereldbloeddonordag worden alle bloed- en plasmadonors bedankt voor hun belangeloze en levensreddende gift. Wereld Bloeddonordag wordt in heel veel landen over de wereld gevierd.

14 juni is de verjaardag van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem. In 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO=World Health Organisation) 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag (World Blood Donor Day). Een speciale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap.

Wereld Bloeddonordag 2020
Omdat het ontzettend bijzonder is dat zoveel mensen in Nederland bereid zijn om tijd te investeren en belangeloos bloed en plasma af te staan, zeker ook in deze tijd van corona, wil Sanquin hun donors bedanken op Wereld Bloeddonordag 2020. Sanquin gebruikt voor de bedankjes een afbeelding van Dick Bruna, die de beroemde illustrator in 1974 speciaal voor de Bloedbank heeft ontworpen. De afbeelding wordt verwerkt in een bedankmail, en in het splinternieuwe ‘posterzine’ Bloedverwant dat via de bloedbank verspreid wordt. Ook op social media zullen donors bedankt worden.

“Afbeeldingen van Dick Bruna zijn tijdloos, en horen bij ons allemaal”, stelt Daphne Thijssen, directeur van de Bloedbank en bestuurslid van Sanquin. “Daarom vinden we het mooi om met die afbeelding onze waardering te laten blijken. Het is een prachtige afbeelding van onze missie: ‘Samen met de donor, voor een beter leven van de patiënt.”

Bekijk hier het posterzine en de illustraties van Dick Bruna.

 

Nog geen bloeddonor? Doe nu de test en ontdek of jij levens kan redden als bloed- of plasmadonor.

Bron: Sanquin

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen