Let op! Er gaan weer phisingmails van de ‘Inspectie SZW’ rond

Foto: Schermafdruk Phishingmail

Uit naam van de Inspectie SZW, onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gaat een mail rond met als onderwerp ‘Tweede kennisgeving – Onderzoek is gestart’. Trap er niet in. Deze mail is vals en verwijst mogelijk naar schadelijke, gevaarlijke malware.

De tekst in het bericht luid als volgt:

Wij willen u informeren dat er vanaf volgende maand verdere actie zal worden ondernomen tegen uw bedrijf. We hebben nog steeds geen antwoord van uw kant ontvangen met betrekking tot de klacht die wij hebben ontvangen op (Maart 2020)
Dit is een officiële kennisgeving (tweede bericht) met betrekking tot een onderzoek door ons Inspectie SZW.
De ontvangen klacht over uw bedrijf omvat een schending van het arbeidsrecht tijdens een crisisperiode.
De belangrijkste reden die wordt beschreven is het onvermogen van uw bedrijf om de urgente wetgeving toe te passen en na te leven. Er is een onderzoek gestart dat gericht is op de periode maart-mei 2020.
Zoals de wet voorschrijft, zal de klager anoniem blijven tot een eventueel proces begint.
Mogelijke sancties:
– de schorsing van uw bedrijfsactiviteiten op ons platform, met inbegrip van de schorsing van verdere diensten van andere organisaties
– een klacht bij de officier van justitie;
– een mogelijke civiele rechtszaak tegen uw bedrijf door de klager;
De klacht en onderzoeksgegevens zijn bij dit bericht gevoegd. Lees alstublieft de bijgevoegde documenten en reageer dienovereenkomstig. We hebben de bewerkte klachten en de exacte beschuldigingen opgenomen.
U kunt ook de contactgegevens van de verantwoordelijke persoon voor uw zaak vinden in het bijgevoegde document.
Vriendelijk dank.

De bijlage in het bericht doet lijken als een Excel-bestand. Open dit bestand niet, deze bevat mogelijk malware. Malware is software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen.

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Heeft u een phishingmail ontvangen? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk

Meer informatie over phishing is te vinden op de website van de politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen