Overlast van blauwalg door het warme weer

Foto: Waterschap Brabantse Delta

NOORD-BRABANT – Door het tropische weer en het ontbreken van neerslag ontstaat op veel plaatsen blauwalg. Blauwalg is gevaarlijk voor zowel mensen en dieren. Daarom raadt waterschap Brabantse Delta aan om alleen te gaan zwemmen bij officiële zwemlocaties. De waterkwaliteit wordt daar nauwlettend in de gaten gehouden.

Veel mensen zoeken verkoeling tijdens deze warme dagen. Omdat de officiële zwemlocaties snel vol zijn, gaan mensen op zoek naar andere plaatsen. Dat is niet altijd even veilig. Door de periode van extreem warm weer kan de kwaliteit van het water snel verslechteren. Het waterschap controleert de kwaliteit van het zwemwater op de officiële zwemlocaties regelmatig. Van andere buitenwateren wordt de kwaliteit niet regelmatig gemeten. Daarom kan het voorkomen dat er blauwalgen in deze wateren aanwezig zijn. Op deze kaart is te zien waar blauwalgen zijn aangetroffen.

Het waterschap roept op  om verdachte drijflagen te melden in een waterpartij die niet op de kaart staat. Middels het contactformulier kunnen er ook foto’s toegevoegd worden.

Blauwalgen groeien vooral snel bij hoge temperaturen en in stilstaand water. Contact met blauwalgen kan bijvoorbeeld zorgen voor huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. En het inslikken van water met blauwalgen kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en braken.

Het waterschap adviseert daarom dringend om alleen te zwemmen bij officiële zwemlocaties. Deze locaties en de kwaliteit van het water daar zijn te vinden op zwemwater.nl.

Bron: Waterschap Brabantse Delta

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen