Aankomende zondag loopt Daniel de Kika Marathon van Zundert: “Kinderen en kanker is simpelweg geen combinatie.”

Foto: Daniel Elst

KLEIN-ZUNDERT – Zondag 8 november om 11:00 uur begint Daniel Elst aan de Kika Marathon van Zundert 2020. Met een simpele reden. “Kinderen en kanker is simpelweg geen combinatie.” Zegt Daniel. Met de actie hoopt hij zoveel mogelijk bij te kunnen dragen om kinderen kankervrij te krijgen. Hiervoor gaat hij een marathon (42,195 km) lopen waarvan de route hem leidt door Klein-Zundert, Achtmaal, Wernhout en Zundert.

Daniel werkt als engineer bij DAF in Eindhoven. Vanaf maart werkt hij nu net als vele anderen vanuit huis. “Gedurende de periode ben ik 10 keer op de zaak geweest en gaat het werk onder andere verder door online te vergaderen. Normaal ben ik veel reistijd kwijt, maar door de situatie heb ik nu wel meer tijd om te trainen.”

Elk weekend in oktober een marathon

In 2009 liep Daniel een zware blessure op met voetballen. “Ik had een afgescheurde kruisband. Daardoor was ik genoodzaakt te stoppen. Maar ik wilde wel graag blijven sporten. Zo ben ik in 2010 begonnen met rennen. Eerst 5 km vervolgens 10, een halve marathon en in 2013 liep ik mijn eerste marathon.”

In 2016 stelde Daniel zich ten doel om in oktober elk weekend een marathon te lopen. Echter waren er veel marathons ver weg in Nederland of het buitenland. “Zo ben ik erop gekomen om zelf een marathon uit te zetten in de regio Zundert. De route verandert wel eens, maar gaat sowieso langs Achtmaal, Wernhout en Zundert.”

Kika

In zijn nabije kenniskring heeft Daniel meegemaakt dat een kind de diagnose kanker heeft gekregen en de ouders na een heftige oneerlijke strijd hun kind verloren aan de verschrikkelijke gevolgen van kanker. “Als ouder hoor je niet je kind te overleven.” Zegt Daniel. “Het greep mij heel erg aan. Zo is de marathon sinds vorig jaar gelinkt aan KiKa om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek. Kinderen die kanker krijgen moeten kans hebben op 100% genezing.”

Het sponsorbedrag is inmiddels de grens van 500 Euro gepasseerd en begint flink op te lopen door de aandacht. Daniel hoopt nu het bedrag van vorig jaar, 2750 Euro op te halen. “Het zou mooi zijn als we dat bedrag kunnen evenaren of er zelfs overheen gaan.”

Aanmoediging

Na vier succesvolle edities waarbij het deelnemersaantal steeds meer groeide, wordt dit jaar de lustrum editie van de Marathon van Zundert gelopen. Maar ook bij dit evenement heeft de COVID-19 pandemie zijn impact. Normaal zou de marathon op de eerste zondag van november gehouden worden en helaas kan dit jaar ook niet met een grotere groep gelopen, gefietst en afgesloten worden met een gezellige afterparty.

“De vorige edities kon ik op nog meer mensen rekenen die dan aansloten gedurende 5 of 10 km of zelfs volledig meeliepen. Dat is heel fijn en dat loopt 10 keer zo makkelijk.” De marathon verbindt mensen ook met elkaar merkte Daniel gedurende de afgelopen jaren. Nieuwe deelnemers leerden elkaar kennen, deden nieuwe contacten op of oude bekenden zagen elkaar na geruime tijd weer. Telkens leverde het andere gesprekken op en stonden er mensen langs de route met drinken en eten. “Dat te moeten missen zal het dit jaar waarschijnlijk wel zwaarder maken. Maar sinds dat de route nu langs veel familie, vrienden, bekenden meelopers en meefietsers van vorige edities loopt hoop ik op veel aanmoediging.”

Voor de KiKa Marathon van Zundert 2020 aanstaande zondag heeft Daniel meeloper Joost van Caam kunnen strikken om het lopen van de 42195 meter een stuk aangenamer te maken. “We gaan op pad met een trailrugzak volgepakt met gelletjes, dus gedurende de marathon zijn we helemaal zelfvoorzienend.”

Het parcours voert door de Zundertse natuurgebieden en dorpskernen waaronder de Pannenhoef, de Moeren, de Buissche Heide, Achtmaal, Wernhout, de Gaard, Zundert en Klein Zundert en is te vinden op afstandmeten.nl. De doorkomsttijden zijn te vinden op de FaceBook pagina en de actiepagina van de KiKa Marathon van Zundert 2020. “Zo kunnen mensen en belangstellenden zien hoelaat Joost en ik waar zijn. Als mensen ons kunnen aanmoedigen onderweg; heel graag! En help zoveel mogelijk mee om kinderen kankervrij te krijgen.”

Tot het eind van dit jaar loopt de actie en kunnen mensen doneren. Ga hiervoor naar de actiepagina van de KiKa Marathon van Zundert 2020. Daniel en Joost gaan van start om 11:00 uur en finishen rond 15:00 weer aan de Luitertweg 1A te Klein Zundert. Aanmoedigen onderweg mag maar graag met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Door: Jules Calis / Pix4Profs | Foto’s: Daniel Elst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen