24 november: Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Foto: Gerd Altmann / Pixabay License

Als internetter word je geconfronteerd met veel websites die vereisen dat je een gebruikersaccount aanmaakt en een wachtwoord kiest. Veel mensen vinden het moeilijk om al die verschillende wachtwoorden te bedenken en te onthouden. Dat heeft als gevolg dat veel Nederlanders niet veilig omgaan met hun wachtwoorden, door bijvoorbeeld wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn, of wachtwoorden te hergebruiken. Tweakers heeft het voortouw genomen om 24 november uit te roepen tot de nationale ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’. Het initiatief wordt gesteund door onder meer het Openbaar Ministerie, Direct Research, Radar en True.

Een veilig wachtwoord is belangrijk om de kans zo klein mogelijk te maken dat je wordt gehackt. Aangeraden wordt dat een wachtwoord uit minstens 8 tekens, een cijfer, een hoofdletter en een speciaal teken bestaat. Hoe meer tekens een wachtwoord heeft, des te moeilijker het is te kraken. En dan het liefst ook nog op elke website een ander wachtwoord. Daarnaast is het ook slim om wachtwoorden eens in de zoveel tijd te veranderen.

Op wachtwoordbewust.nl kunnen mensen niet alleen controleren welke wachtwoorden wel en niet sterk zijn, maar zijn er ook enkele basistips te vinden en worden er handvatten gegeven hoe mensen een sterk wachtwoord kunnen bedenken en onthouden.

Ook de volgende tips kunnen u helpen bij het kiezen van een sterk wachtwoord:

  • Gebruik altijd een wachtwoord van minimaal 8 tekens.
  • Stel nooit 1 enkel woord in als wachtwoord, dit is gemakkelijk te raden.
  • Gebruik een combinatie van verschillende woorden, cijfers en tekens die alleen u kent.
  • Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig te raden is.
  • Deel uw wachtwoorden niet met anderen.

Bron: Wachtwoord Bewust

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen