Kabinet treft nieuwe en aangescherpte maatregelen

Foto: Rijksoverheid

NEDERLAND – Tijdens de persconferentie op donderdag 6 augustus maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge extra maatregelen bekend die worden getroffen naar aanleiding van het aantal besmettingen in het land.

De landelijke regels zijn aangepast omdat mensen zich niet goed aan de regels houden. Dat baart de regering zorgen. Lokale bestuurders krijgen bevoegdheden die zij kunnen in zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en worden er enkele landelijke maatregelen verscherpt.

Hieronder de regels zoals die door het kabinet bekend zijn gemaakt:

Onderwijs
Voor het nieuwe schooljaar begint, zijn er veel activiteiten. Bijvoorbeeld een kennismaking met de school, universiteit of studentenvereniging. De kennismakingen gebeuren online.

  • Is het toch nodig om informatie te geven aan een groep? Dan mag samenkomen alleen in een kleine groep.
  • Studentenverenigingen mogen geen bijeenkomsten organiseren.
  • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen een bijeenkomst organiseren als dit echt nodig is. De bijeenkomst is dan voor een kleine groep studenten en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Tijdens de bijeenkomst is er geen alcohol toegestaan.

Horeca
Voor cafés en restaurants gelden ook aangepaste regels. De regels gelden voor binnen en buiten.

  • Het aantal bezoekers maakt niet uit.
  • Bezoekers moeten reserveren.
  • Bezoekers krijgen een zitplaats aan een tafel of aan de bar.
  • Bij aankomst krijgen bezoekers vragen over hun gezondheid. Bijvoorbeeld of u koorts heeft of verkouden bent.
  • Bezoekers dienen hun naam en telefoonnummer op te geven.
  • In het geval van een besmetting kan bij contactonderzoek snel getraceerd worden.

Reizigers
Op Schiphol kunnen reizigers zich bij aankomst laten testen op corona. Deze reizigers komen uit landen waar veel coronabesmettingen zijn. De reizigers krijgen het dringend advies om thuis te blijven (quarantaine) en worden na 7 dagen weer getest. Reizigers die zich niet laten testen, moeten thuis 2 weken in quarantaine.

Lokale en regionale maatregelen
Burgemeesters en veiligheidsregio’s krijgen handvaten om lokaal of regionaal extra maatregelen te nemen. Dit kan zijn plaatselijk te experimenteren met mondkapjes, de aanpassing van de openingstijden van cafés, sluiting van een winkelcentrum of het stoppen van activiteiten waar teveel mensen bij aanwezig zijn.

Bron: Rijksoverheid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen